Müzik Kabuğu MEB Onaylı Bir Sanat ve Müzik Kursudur.

Bilim Sanat Merkezleri Sınavı (BİLSEM)

Bilim Sanat Merkezleri Sınavı (BİLSEM) Nasıl Yapılıyor?

Bilim Sanat Merkezleri Müzik birimi, bir öğrencinin var olan yetenek ve bilgisini geliştirmeye, öğrencinin müzik algısındaki farkındalığını artırmaya yönelik proje tabanlı, teori içerikli bir eğitim programıdır. Eğitim programı iki müzik öğretmeni, bir müzik sınıfı, üç küçük enstrüman çalışma odası ve piyano-keman-gitar ve kimi perküsyon enstrümanlarından oluşan bir yapı ile programı yürütmektedir. Eğitim içeriğindeki hedefler ise öğrencinin var olan müzikal becerilerini yaratıcılık ve disiplinler arası çalışma yaklaşımlarıyla zenginleştirmektir.

Eğitimler hafta içi 15:00-18:00 saatleri arasında kalabalık olmayan küçük gruplar halinde, okul çıkışında bilim sanat merkezlerinde verilmektedir. Nota okuma, ritim ve ezgi belleklerini geliştirme gibi müzik teorisini ilgilendiren konularda eğitim verilirken sanat merkezindeki eğitmenin(atanan öğretmenin branş ve yeterliliğine göre) ve kurumun şartlarına göre grup içerisinde piyano, keman, gitar gibi enstrümanların eğitiminden faydalanması da mümkündür.

Enstrüman eğitimleri grup eğitimi şeklinde düzenlenmektedir. Bire bir eğitim değildir.

Bilsem Müzik Sınavları 1,2 ve 3.sınıf öğrencilerinin katılımına uygun olup her yıl mayıs ayında düzenlenmektedir.

[widget-150]

Sınav İçeriği:

Stüdyo ortamında kaydedilen ses ve ezgilerden öğrencinin;

1 ses, 2 ses(aynı anda basılmasıyla oluşan tınının tekrarı istenilir) ve 3 ses (aynı anda basılmasıyla oluşan tınının tekrarı istenilir).

Türk ve batı müziği enstrümanlarıyla çalınarak kaydedilmiş ezgi mezurları bilgisayardan dinletilerek öğrenciden tekrar etmesi istenilir. (Piyano, bağlama gibi çalgılardan ses ve ezgi tekrarı yapması beklenilir).

-Farkındalık testi

Sorulan 3 melodi örneğinde;

1) Farklı olan enstrümanı seçebilmesi,

2) Basit Bileşik ve Aksak usullerde ritim tekrar edebilme ve yapısındaki farklılığı ifade edebilmesi,

3) Legato-staccato, portato gibi artikülasyona yönelik farklılıkları ayırt edebilmesi,

4) Tempodaki farklılıkları ayırt edebilmesi,

5) Gürlük ve hafifliği belirten kademeli nüanslardaki değişiklikleri ayırt edebilme gibi özelliklerde öğrencinin ayrım yapabilmesi beklenir.

Bu sınavda amaç müzikal olarak üstün kabiliyetteki öğrencilerin keşfedilip desteklenmesidir. Sınavdaki başarı iyi bir müzik yeteneğine eşlik eden donanımlı bilgi ve çalışmayı da gerektirmektedir. Hazırlığı olmayan bir çocuğun bu sınavda başarı göstermesi mümkün değildir. İyi bir klasik müzik ve Türk müziği dinleyicisi olmak, sesleri ayırt edebilmek üzerine çalışmış olmak ve ezgi-ritim belleğini geliştirici egzersizler yapmış olmak hazır bulunuşluk düzeyini etkileyeceğinden eğitim öğretim yılı başlangıcı ile bilsem sınavına girmeyi düşünen öğrencilerin hazırlanması önerilir.

Tuzla müzik kursu Müzik Kabuğu Sanat Eğitimi Merkezi olarak enstrüman eğitiminin yanı sıra müziksel işitme-yazma-okuma derslerimize katılmanız mümkündür.

Geçmiş Sınav Puanlama İçeriğine Örnekler

Müzik Yetenek Alanı Bireysel Değerlendirme Kriterleri

1. Müzik yetenek alanında bireysel değerlendirme öncesinde; 

a) Müzik yetenek alanında günde 4 oturum şeklinde alınacak öğrenciler her oturumda 10 kişilik gruplar halinde etkinliğe alınır. Burada amaç müzik tanılaması ile bilgisi olmayan öğrencileri tanılama ile ilgili bilgilendirmektir.

b) Etkinlikte piyanodan ses ve ezgi tekrarı, şarkı söyleme, ritimle eşlik etme, müzikal üretkenlik çalışmaları ile öğrencinin hazır bulunuşluğu tespit edilir. 

c) Grup etkinliğinin ardından öğrenciler bireysel olarak değerlendirmeye alınır.

2. Müzik yetenek alanında bireysel değerlendirme aşamasında;

a) 1 ve 2. sınıflarda “İşitme”, “Şarkı Söyleme” ve “Müzikal Üretkenlik” ile ilgili kriterler esastır.

b) 3 ve 4. sınıflarda “İşitme”, “Şarkı Söyleme”, “Müzikal Üretkenlik” ve “Çalgı Çalma” ile ilgili kriterler esastır.

3. Komisyon tarafından verilen puanların en yüksek ve en düşük olanları silinecek ve kalan üç notun ortalaması alınarak “Aday Puanı” oluşturulacaktır.

4. Komisyon üyeleri yönerge kapsamında olacaktır. Her komisyon 5 kişiden oluşacaktır.

5. Komisyonlarda adayların birinci dereceden akrabalarının olmaması göz önünde bulundurulacaktır. 

6. Komisyon üyeleri sınav esnasında gözetmenlik yapmayacak ancak gözetmenleri koordine amaçlı sınav binasında görevlendirilecektir.

7. Komisyon üyelerinin aynı salonda birlikte çalışmalarının hızlı ve bütüncül bir değerlendirme açısından önemli olduğu göz önünde bulundurulduğundan değerlendirme sürecinde komisyon üyeleri (ortalama üç gün) görevli izinli sayılacaklardır.

1. ve 2. Sınıflar Öğrenci Değerlendirme Kriterleri

A. Bilsem İşitme

1. Tek Ses 5x2 10 Puan

2. Çift Ses 2x3 6 Puan

3. Ezgi 2x10 20 Puan

4. Ritim 2x12 24 Puan

TOPLAM 60 Puan

B. Bilsem Şarkı Söyleme

1. Ses Rengi, Gürlüğü, Genişliği 5 Puan

2. Doğru ve Temiz Seslendirme 10 Puan

3. Aktarılan Tonda Doğru ve Temiz Seslendirme 10 Puan

TOPLAM 25 Puan

C. Bilsem Müzikal Üretkenlik 15 Puan

TOPLAM 15 Puan

GENEL TOPLAM 100 Puan

AÇIKLAMALAR 

A.1 ) Kalın La-İnce Do aralığında 5 adet tek ses sorulacaktır. Öğretmenin piyanodan "NA" hecesi ile verdiği sesi öğrenci taklit ederek verecektir.

Sesler öğrencinin ses genişliğine uygun olacaktır.

A.2 ) Küçük Üçlü, Büyük Üçlü, Tam Dörtlü ve Tam Beşli aralıklarından 2 adet çift ses sorulacaktır. Aralıklar öğrencinin ses genişliğine uygun olacaktır.

A.3 ) Komisyon tarafından 4 majör ton, 4 minör tonda ezgi hazırlanacaktır. 1 adet Majör ton, 1 adet Minör tondan oluşan 2 adet ezgi sorulacaktır. Ezgilerde ritim 2/4 lük olup, ikilik, dörtlük, sekizlik nota değerleri kullanılacaktır. Ezgiler 2 ölçüden oluşacak ve öğrencinin ses genişliğine uygun olacaktır.

A.4 ) Dörtlük, sekizlik ve onaltılık değerlerden oluşan 2 adet ritim sorulacaktır. Her biri 12 puandan oluşan ritimler; dörtlük, iki sekizlik, dört tane onaltılık, bir sekizlik iki onaltılık, iki onaltılık bir sekizlik gibi ritim kalıplarından oluşacaktır. Bir ritim diktesinde; tüm kalıplar kullanılarak 3 adet dörtlük nota değerini oluşturan ritim kalıpları sorulacaktır. Öğrenci cevapladığı her ritim kalıbı için puan alacaktır.

B.1 ) Seslendirilecek herhangi bir şarkıda, sesin rengine, gürlüğüne, genişliğine göre puanlama yapılacaktır.

B.2 ) Seslendirilecek herhangi bir şarkıda, doğru ve temiz seslendirmeye göre puanlama yapılacaktır.

B.3 ) Seslendirilecek herhangi bir şarkı, öğrencinin ses genişliği dahilinde başka bir tona aktarılacaktır ve bu tonda doğru ve temiz seslendirmesine göre puanlama yapılacaktır. 

C) Öğrencinin sunduğu ayrıcalıklar (5 Puan), verilen bir dörtlüğün ezgilendirilmesi (5 Puan), verilen bir ritmin tamamlanması (5 Puan) istenerek yapılacaktır.

NOT: A ve C maddeleri için komisyondan farklı ses genişliğinde 4 grup soru hazırlanacaktır. Öğrenciye sorulacak sorular öğrencinin kurula girdiği sorulardan oluşuyor. Komisyon 5 kişiden oluşacaktır. Komisyon tarafından verilen puanların en yüksek ve düşük oranları çıkartılıp, kalan 3 puanın ortalaması hesaplanarak toplam puan oluşturacaktır. 

En iyi müzik kursu İstanbul Müzik Kabuğu merkezimizden BİLSEM sınavları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (216) 395 93 94